Aktif (Elektronik Kontrollü) Süspansiyon Sistemi Nedir ?
Aktif (Elektronik Kontrollü) Süspansiyon Sistemi
Bu sistem tamamen bilgisayar tarafından denetlenmektedir. Mevcut sürüş durumunun özelliklerine bağlı olarak birkaç mili saniye içerisinde süspansiyon davranışını, sürücü ve yolcu konforunu en üst seviyede tutabilecek şekilde ayarlanabilmektedir. Bu sistemde tüm tekerleklerin amortisörleri farklı seviyeler ile ayarlanabilmektedir. Sensörler direksiyon açısı, aracın ve tekerleklerin hızı ile yük durumuna ilişkin bilgileri sağlamaktadır. Aktif süspansiyon sisteminin en önemli elemanı hidrolik pompadır. Sensörlerden gelen bilgilere göre sisteme yönergeler veren modüle elektronik kontrol ünitesi denilmektedir. Tüm tekerlekler ayrı hidrolik kumandalar ile denetlenir.
Aktif Süspansiyon Sisteminin Elemanları
Sürüş konforu ve rahatlığını sağlayan en önemli eleman ADS işlemcidir. Fren durumu, direksiyon hareketleri, seçici anahtarların bilgileri, araç yükü ve hızını değerlendirmektedir. ADS işlemcisine iki tane sinyal gönderen elemanın adı direksiyon pozisyon sensörüdür. Sinyallerden biri direksiyon hareketinin açısal hareketini ve yönünü bildirirken, diğeri direksiyon hareketinin hızını bildirmektedir. Sistem elemanlarından bir diğeri olan fren bilgilendirme sensörü ise fren pedalına yakın bir noktaya bağlanmıştır.
Ani fren ihtimaline karşı amortisörlerin sert ayarda kalmasını sağlar. Araç ani olarak hızlanmaya başladığı zaman gövdenin ivmelenmesini bildiren sensör, ADS işlemcisine sinyaller yayarak amortisörlerin belirli bir süre sert ayara gelmesini sağlar. Düşey ivme sensörü, araç gövdesini düşey olarak ivmelenmesini ölçmekle görevlidir. Bazı araçlarda ADS işlemcisi içerisinde bulunurken, bazılarında arka ve ön süspansiyon için ayrı ayrı bulunur. Seçici anahtar sayesinde sürücüler spor ya da otomatik seçeneklerinden birini seçebilmektedirler.
Aktif Süspansiyon Sisteminin Genel Özellikleri
Diğer süspansiyon sistemlerinin içinde en iyi güvenlik ve sürüş konforuna sahiptir. Fren ve hızlanmalarda öne ve arkaya yığılma sorunları giderilmiştir. Dönüş sırasında dış tekerleğin iç tekerlekten fazla yatması engellenmiştir. Karmaşık ve maliyeti yüksektir. Aracın yüksekliğini kötü yol şartlarında artırabilmeyi sağlamaktadır.