Aracınızda Amortisörün Rolü
Araçların süspansiyon parçalarından biri olan amortisör arabanın çalışma prensibinin en etkili parçalarından biridir. Amortisör özellikle arabalarda sarsılmayı önleyerek konforu sürüşü sağlamaya yarayan bir parçadır. Amortisörlerin dahil olduğu süspansiyon sistemi ise sürüş esnasında bozuk yol nedeniyle gerçekleşecek olan sarsıntılardan ziyade sertlikler egale eden yani emen bu özelliği ile de aracın yükünü omuzlamaya yarayan ana parçalardan biridir.
Arabada bulunan amortisörün esas görevi ise yaylarda oluşabilecek salınımını en aza indirgemektir. Ayrıca aracın çukura düşmesi halinde ya da tümsekten geçilmesi durumunda pek çok kez yaylanarak lastiklerdeki yol tutuşunun zayıflamasını engeller böylece sürücünün yol hakimiyetini kaybetmesinin önüne geçer.
Amortisör görüntü olarak oldukça küçük bir parça olmasına rağmen aracın kontrollü kullanılabilmesi için oldukça etkin bir rolü bulunuyor. Tüm bunların dışında araç kasasını dengeleyen ve lastiklerin yol tutuşu sağlayan bir parçadır.
Amortisörler kuru ve akışkan tip olmak üzere sınıflandırılır. Kuru tip amortisörler yaylanma ve sürtünme gibi sebepler ile lastiklerde açığa çıkan enerjiyi ısı enerjisine dönüştürür. Akışkan tip amortisörler ise ani hareketlerin kontrol altına alınmasını sağlar. Böylece hareket halinde iken araç sarsıntısı en aza düşürülmüş olur.
Eğer ki sürüş esnasında aracın savrulduğunu ve sürekli olarak sarsıldığını fark ediyorsanız aracınızın muhtemelen amortisörlerinde bir arıza baş gösteriyordur. Bu gibi problemler ile karşılaşmamak için araçlarda 20000 km bir amortisör bakımı yapılmasında yarar bulunuyor. Aksi halde araçta daha ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya gelmek kaçınılmaz olacaktır.
Araç özellikle viraj alırken lastiklerin en üst seviyede bir tutuşa sahip olması gerekiyor. İşte bu tutuşu sağlayan da amortisördür. Yani viraj alırken ya da fren kullanılırken aracın dengede kalmasını sağlayan etkili bir sistemdir. Güvenli yol için amortisör bakımını ihmal etmemek gerekir.